Om de demokratiska principerna
Alla har samma värde
Att alla människor har samma värde är en grundprincip i demokratin. Det spelar ingen roll vilken grupp du tillhör, om du är fattig eller rik eller vad du jobbar med. Eftersom vi alla har samma värde ska vi också ha samma rättigheter.
…och alla ska mötas med respekt
Hur vi behandlar och bemöter varandra är betydelsefullt för demokratin. Du ska inte bemötas sämre för att du tillhör en viss folkgrupp eller kön eller om du t ex har en funktionsnedsättning. Barn har också rätt att mötas med respekt.
Alla ska kunna delta
Alla ska ha möjlighet att delta i demokratin. Det handlar om att kunna delta i politiken men också i alla andra delar av det demokratiska samhället. Du ska kunna få tag på information, kunna rösta och ta del av samhällets utbud som tex bibliotek eller idrottsanläggningar. Den som behöver det ska kunna få hjälpmedel för att kunna delta. Det här handlar också om att människor ska få utbildning för att kunna delta, t.ex. för att kunna läsa.
… och alla får säga sin mening
Alla har rätt att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor i tal eller skrift eller bild eller på annat sätt. Tex har vi rätt att skriva kritiskt om makten i vårt samhälle. Barn har också rätt att säga sin mening gentemot vuxna. Människor ska - oavsett ålder och bakgrund - kunna mötas och tillsammans höja rösten för att förändra något genom att exempelvis delta vid en demonstration. Men vissa saker kan ändå vara olagligt att skriva eller säga. T.ex. kan hot vara det.
Alla har en röst var
När beslut ska fattas och alla inte är överens kan vi behöva rösta. I Riksdagsval har svenska medborgare som fyllt 18 år rösträtt. Men rösta kan man göra i alla möjliga sammanhang i samhället, t.ex. inom föreningar eller i ett klassråd. Eftersom alla har samma värde så har alla en röst var. Din röst är inte mer eller mindre värd beroende på om du är rik eller fattig, känd eller inte.
Majoriteten bestämmer
Majoriteten betyder de flesta. När vi tycker olika så ska det förslag som flest håller med om gälla. Så går det till i politiska val men också när vi ska fatta demokratiska beslut i tex. Klassrummet eller i en förening.
…men minoriteten ska respekteras
Minoriteten betyder de som är färre till antalet. Majoriteten ska ta hänsyn till minoriteten. Majoriteten ska inte kunna bestämma vad som helst som påverkar minoriteten negativt. Det är bla för att respektera minoritetens rättigheter vi ska följa de mänskliga rättigheterna.